{ "title": "1. Sınıf Emniyet Müdürü", "image": "https://www.rutbeler.gen.tr/images/1-sinif-emniyet-mudur.jpg", "date": "19.01.2024 03:03:46", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "1. Sınıf Emniyet Müdürü polis teşkilatında çok önemli bir yere sahip olan üst düzey bir rütbedir. 1. Sınıf emniyet müdürü ayrıca bir polisin ulaşmak isteyeceği en iyi mevkilerden biridir. 1. Sınıf emniyet müdürünün bir üstü emniyet genel müdürü olarak geçmektedir. Bir alt rütbesi ise 2. Sınıf emniyet müdürü olarak bilinmektedir. 1. Sınıf emniyet müdürü olabilmek için polis akademisi mezunu olmak gerekir. Polis meslek eğitim merkezi veya polis meslek yüksek okulu mezunları 1. Sınıf emniyet müdürü rütbesine ulaşamazlar. Polis akademisi ise orta ve üst kademe yöneticileri yetiştirmek üzere 6 Kasım 1937'de kurulmuştur ve makalemizin konusu olan 1. Sınıf emniyet müdürlerini yetiştirmeye yani bunlara eğitimini vermeye başlamıştır.

1. Sınıf emniyet müdürleri genel olarak görev yaptığı ilde İl Emniyet Müdürü eğer varsa Polis Meslek Yüksek Okulu müdürlüğü, Müfettiş ve Daire başkanlığı gibi görevlere atanırlar. Tam bir kariyer sahibi olan 1. Sınıf emniyet müdürleri genelde 50 yaşının üstünde olurlar çünkü bu rütbeye gelebilmek için çok çaba sarf ederler ve çok zaman harcarlar. Daha çok polis yetiştiren okullarda müdürlük yapan 1. Sınıf emniyet müdürleri Müfettiş pozisyonuna da atanabilmektedir. İl emniyet müdürülüğüne daha çok iş hayatı başarılarla dolu olan 1. Sınıf emniyet müdürleri atanmaktadır. Çünkü İl emniyet Müdürünün 1. Sınıf emniyet müdürüne göre sorumlulukları çok fazladır ve çok riskli bir işin içerisindedir.

1. Sınıf emniyet müdürü olmak için öncelikle 4. Sınıf emniyet müdürü olmak gerekmektedir. Emniyet müdürleri 4 farklı gruba ayrılmıştır. Bunların ilk basamağı 4. Sınıf emniyet müdürlüğü daha sonra 3. Sınıf emniyet müdürlüğü daha sonra 2. Sınıf emniyet müdürlüğü ve son olarak 1. Sınıf emniyet müdürlüğü olarak sınıflandırılmıştır. 4. Sınıf emniyet müdürlüğünde en az 5 yıl görev yapan bir polis akademisi mezunu daha sonra 3. Sınıf emniyet müdürü olabilir. 3 sınıf emniyet müdürü ise 4 yıl görev yaptıktan sonra 2. Sınıf emniyet müdürlüğüne yükselebilir. 2. Sınıf emniyet müdürü ise 3 yıl görev yaptıktan sonra makalemizin de konusu olan 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne ulaşabilmektedir. Rütbesinin önemi kadar ulaşmasının zorluğunu da gözler önüne seren bir meslektir. Ayrıca 1. Sınıf emniyet müdürlüğüne normal Polis memurlarının ulaşması imkânsızdır. Çünkü normal polis memuru 1. Sınıf emniyet müdürü olabilmek için tam 11 rütbe kazanmalıdır ki buna görev süresi yetmeyecektir ve emeklilik yaşı gelecektir. 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne daha çok göreve direk Komiser olarak başlayan memurlar ve nadir olarak da göreve Komiser yardımcısı olarak başlayan memurlar ulaşabilmektedir.

1. Sınıf Emniyet Müdürünün Görevleri Şunlardır

Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Polis Akademisi Başkanı, Özel güvenlik Denetleme Başkanı, Merkez Emniyet Müdürü ve Emniyet Müşaviri olarak sıralanmaktadır. Bu iş grupları bulundukları illere göre farklılık gösterebilir. Çünkü 1. Sınıf emniyet müdürünün olduğu ilde Polis akademisine bağlı bir eğitim birimi yoksa o ilde Polis Akademisi Başkanlığı görevini üstlenemez ve diğer görevlerinden birini yapmaya devam eder." } ] }