{ "title": "Orgeneral", "image": "https://www.rutbeler.gen.tr/images/orgeneral.jpg", "date": "20.01.2024 07:28:23", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "Orgeneral Türk silahlı kuvvetlerinde Kara kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri komutanlığında bulunmakta olan en üst düzey rütbelerden biridir. Orgeneral rütbesi ayriyeten süre beklemekle ulaşılacak en üst düzey rütbedir. Orgeneralin bir üstü Mareşal rütbesidir ve bu rütbeye süre beklemekle ulaşılamaz. Bu nedenle Orgeneral çok önemli bir üst düzey asker sınıfıdır.

Orgeneral olabilmek için öncelikle Türk silahlı kuvvetlerinin belirlediği niteliklere sahip olup daha sonra açacağı Asteğmenlik sınavını kazanmak gerekmektedir. Bir Orgeneralin kariyer başlangıcı Asteğmenlik rütbesinden geçmektedir. Asteğmenliğe hak kazanan bir Orgeneral adayı öncelikle belirli bir süre bu görevini sürdürür ve daha sonra Teğmen sınıfına terfi eder. Teğmen olduktan sonra yine belirli görev süresini tamamlar ve Yüzbaşı rütbesine hak kazanır. Yüzbaşı olarak belirli bir süre görev yapar ve daha sonra sırasıyla Binbaşı, Yarbay ve son olarak Albay rütbesine hak kazanır. Bu süre boyunca omuz üzerinde yeşil renkli bir apoletin üzerine yıldız ekleyerek ilerlenmektedir ve yıldızların altında mavi renkle bir rozet bulunmaktadır. Fakat Albaylıktan rozetin rengi kırmızı olmaktadır ama apolet rengi yeşil olarak devam etmektedir. Ayrıca bu süre zarfında Orgeneral adayları ülkenin birçok yerinde ve kritik noktalarda görevlere atanır. Doğudan batıya kuzeyden güneye hatta yurt dışı görevlerine bile atanmaları mümkündür. Albaylık rütbesinden sonra yine belirli bir süre zarfı geçirip bu seferde General kategorisinde Tuğgeneral olarak göreve başlarlar ve Orgeneral rütbesine bir adım daha yaklaşırlar. Tuğgeneral görevini tamamladıktan sonra Tümgeneral ve Korgeneral olarak görev yaparlar ve bunların tamamını Türk silahlı kuvvetlerinin belirlemiş olduğu süreler içinde başarıyla gerçekleştirmek gerekir. Korgeneral görevini tamamladıktan sonra süre bekleyerek görev alacağı en üst düzey olan Orgeneral rütbesine erişirler.

Orgeneral rütbesinde omuz üzerindeki apolet kırmızı bir rozetin üzerinde çarpı şeklinde duran iki kılıç ve 4 yıldız bulunmaktadır. Apoletin rengi yeşildir. Bu rütbeye erişen kişi Türk Silahlı Kuvvetlerinde çok önemli bir yer ve söz sahibi olmaktadır. Birçok siyasi işin içerisinde de ayrıca yer almaktadır. Bu rütbeye ulaşmak çok meşakkatli ve uzun bir yol haritasından geçmektedir. Genç bir Orgeneral görmeniz imkânsızdır. 50 yaşın daha da üstünde olmak gerekir bu rütbeye ulaşmak için ama bu konu yaş sınırlamasıyla ilgili değil zorunlu görev süresiyle ilgilidir.

Orgeneral rütbesinden sonraki rütbeler Genelkurmay Başkanı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin en üst yetkilisi olan Mareşal rütbesidir. Fakat bu mevkilere ulaşmak Orgenerallerin elinde olan bir durum değildir çünkü atama ile gerçekleşen bir durumdur. Öncelikle Bakanlar kurulu teklif eder ve daha sonra Cumhurbaşkanı Genel kurmay Başkanını atar. Mareşal ise atamayla bile gerçekleşen bir durum değildir. Savaşta üstün başarı sağlamakla elde edilebilecek bir rütbedir.

Şuanda Türk silahlı Kuvvetlerinde 14 tane Orgeneral vardır ve bunların görev süreleri 4 yıl olarak belirlenmiştir.

Orgeneral Tarafından Yönetilen Birimler
" } ] }