{ "title": "Sözleşmeli Er", "image": "https://www.rutbeler.gen.tr/images/sozlesmeli-er.jpg", "date": "20.01.2024 04:57:16", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "
Sözleşmeli er, Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaşa her daim hazırlıklı, fiziksel ve ruhsal açıdan zor koşullara dayanıklı, arazi şartlarında uzun süreli görevlere uyum sağlayabilecek personel yetiştirmek amacıyla temin ettiği profesyonel askerlerdir. Mecburi askerlik hizmetini yapan erlerden daha yoğun bir eğitim temposuna tabi tutulurlar. Görevleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı komutanlıklarca gerekli görülmüş ve emir alınmış görevlere katılmak ve görev olmadığı zamanlarda her daim eğitim görerek bütün görevlerde üstün başarı göstermeye gayret etmektir.

Sözleşmeli Er Alımları Hangi Kurumlarca Yapılır?

Hava kuvvetleri, Kara kuvvetleri ve Deniz kuvvetleri komutanlıkları, belirli aralıklarla ve belirli sayıda sözleşmeli er alımı yapmaktadır. Her komutanlık, bünyesine katacağı personel adaylarda farklı özellikler arar. Sözleşmeli er olmak isteyen kişilerin görevlerinde başarılı olmak ve zorunlu sözleşme süresi boyunca görevlerine devam edebilmeleri için hangi alanda başarılı olabileceği konusunda detaylıca düşünmeleri gereklidir. Zira komutanlıklar arası personel değişimi mümkün değildir.

Görev yapılacak komutanlığa karar verildikten sonra sözleşmeli er olunmak istenen komutanlığın alım tarihlerini takip etmek gerekir. Alım süresi başladığında uygun koşulları taşıyan adaylar başvurularını tamamlayabilirler.

Sözleşmeli Er Olmak İçin Hangi Koşullar Gereklidir?

1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak.

2) Alt sınır olarak 20 yaşından gün almış olmak ve üst sınır olarak 25 yaşından büyük olmamak.

3) İlköğretim mezunu olmak.

4 164 cm üzeri boya sahip olmak.

5) Askeri hizmetini erbaş ya da er olarak bitirmiş olmak ve askeri yükümlülüğü kalmamış olmak.

Bu şartları taşıyan herkes alım süreleri içinde sözleşmeli er başvurusu yapabilir.

Sözleşmeli Er Seçim Aşamaları ve Sınavları Hangi Aşamalardan Oluşmaktadır?

İlk olarak yapılan başvuruların geçerlilik durumları ve online kayıtların incelenmesi.

Ön sağlık muayenesi yapılmak üzere adayların ilgili kurumlara çağrılması.

Fiziki yeterlilik testleri için yapılan testleri sorunsuz tamamlamış olanların ayrılması.

Mülakatların tamamlanması.

Güvenlik soruşturması aşamasının tamamlanması ve sağlık raporu. (Yalnızca ön sağlık muayenesini geçmiş, fiziki yeterlilik testinde sorun çıkmamış ve mülakatı tamamlamış adaylar bu maddeden sorumludur.)

Sözleşmeli Er adaylarından herhangi bir yazılı sınavdan başarılı olmaları beklenmez. Yukarıdaki şartları taşıyan adaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışmaya hak kazanırlar.

Sözleşmeli Er Adayları Başvuru İçin Hangi Belgeleri Temin Etmelidir?

Her bir komutanlığın istediği belgeler farklılık göstermektedir. İstenilen belgeler, ilgili komutanlığın personel alımına başladığı tarihlerde resmi sitesinde yayımladığı başvuru kılavuzunda ayrıntılı olarak belirtilmektedir. İstenilen belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması başvurunun geçerliliği açısından önemlidir.

FYK (Fiziki Yeterlilik Testi) İçin Aranan Kriterler Nelerdir?

Sözleşmeli er adayının, fiziki yeterlilik testinde 1500 m koşu ya da mekik koşusunu tamamlaması ve mekik- şınav testlerini tamamlaması beklenir. Şınav ve mekik sayısının kaç olması gerektiği ya da koşunun minimum tamamlanma süresi başvuru kılavuzunda belirtilir.

Ön Sağlık Muayenesinde Aranan Kriterler Nelerdir?

Ön sağlık muayenesinde sözleşmeli er adayının vücudunda herhangi belli edici bir iz ya da yara olup olmadığına, başvuru kılavuzunda belirtilen boy, kilo, yaş şartlarını taşıyıp taşımadığına bakılır. Muayeneyi gerçekleştiren uzmanın herhangi bir nedenden dolayı veto etmediği adaylar, seçim işleminin diğer aşamalarına devam etmeye hak kazanır.

Ön Sağlık Muayenesine Haksız Olarak Elendiğini Düşünen Adaylar Herhangi Bir Merciye Başvurabilir mi?

Ön sağlık muayenesinde alınan sonuçlara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz hakkını kullanmak isteyen kişiler, Ankara İdare Mahkemelerine başvurabilirler. Başvurunun geçerli olması için yasal süre içerisinde yapılması gerekir. Aksi itirazlar işleme konulmaz. Bu itiraz hakkı, sınavların tamamlanmasından sonra yapılabilecek olup, sınavlar devam ederken itiraz edilmesi mümkün değildir.

Mülakat Aşamasında Adaylarda Aranan ve Sınanan Özellikler Nelerdir?

Sözleşmeli er sınavları içerisinde en dikkat edilen aşama mülakattır. Bu sınama esnasında adaya belli sorular sorularak ses tonuna, cevaplarındaki üslubuna, çok yönlü düşünme becerisinin seviyesine, kendine güven düzeyine, hal ve hareketlerine dikkat edilir. Adayların heyecan ve soğukkanlılık orantısına yoğunlaşır. Başvuru kılavuzunda mülakat için aranan şartlar hakkında detaylı bilgiler yer alır.

Mülakat Aşamasına itiraz Etmek İsteyen Aday Ne Yapmalıdır?

Haksız bir değerlendirme ile elendiğini düşünen adaylar, yasal süresi içinde Ankara İdare Mahkemelerine müracaat etmelidir.

Sözleşmeli Er Adaylarına Sınav Dereceleri Bildirilir mi?

Aday alım süresi boyunca girilen her aşamanın sonucu aynı gün içerisinde adaylara bildirilir.

Bütün Aşamaları Başarı ile Tamamlayan Adaylar Ne yapar?

Bütün aşamaları bitiren adaylar, sağlık raporu almak üzere askeri hastanelere sevk edilir. Ön sağlık muayenesinden daha detaylı testlere tabii tutulurlar. Adaylar, kendilerine tebliğ edilen başlama tarihinden itibaren istenilen sürede sağlık raporu işlemlerini tamamlamakla yükümlüdürler. Adaylara askeri hastanede tabii tutulacakları testler için sevk belgesi verilecektir. Adayın sevk edilebileceği askeri hastanelerin bulunduğu liste başvuru kılavuzunda belirtilir.

" } ] }